In de wet op de lijkbezorging staat dat de overledene bedekt moet zijn tijdens het vervoer en tijdens de begrafenis of de crematie. Deze “omhulling” dient bovendien gemaakt te zijn van materiaal dat vergaat en brandbaar is.
Er is een groot aanbod in kisten, manden, opbaarplanken en zelfs kartonnen dozen.
Kisten:
Er zijn veel soorten kisten, van spaanplaat en diverse houtsoorten, tot gelakt in een RAL-kleur en beplakt met eigen foto. De verschillende kisten zij leverbaar met verschillende handvatten en ook zonder handvatten. Er is veel mogelijk om de kist zo persoonlijk mogelijk te maken.
Tevens zijn er ook “zachte” kisten te koop, deze zijn aan de buitenkant voorzien van een zachte gewatteerde tussenlaag, met een katoenen en linnen bekleding overtrokken.
Ook is het mogelijk om zelf een kist te maken. Via internet zijn er eventueel (bouw)pakketten voor een kist te bestellen.
Manden:
Van diverse materialen worden ook uitvaartmanden gevlochten. Denk hierbij aan bamboe, aan wilgentwijg en aan Pandanus (wilde ananas). Deze manden worden handmatig gemaakt.
Opbaarplanken:
Een opbaarplank, beter bekend als draagbaar, is ontworpen als vervanging van een kist bij een uitvaart. Op een opbaarplank kan de overledene tijdens een opbaring of afscheid worden neergelegd, gewikkeld in een lijkwade.
Een lijkwade is een rechthoekige doek van ongeveer 2 x 3 meter. Vaak zijn deze doeken gemaakt van katoen, linnen, zijde of wol. U kunt ook uw eigen sprei of deken gebruiken, als deze van afbreekbaar materiaal is gemaakt.
Kartonnen dozen:
De meeste eenvoudige (en daardoor ook de goedkoopste) uitvaartkist is gemaakt van golfkarton. Dit is een bijzondere en vaak ook bewuste keuze.
Wie bepaalt de keuze?
Natuurlijk bepalen de naasten de keuze, naar de wens en de gedachte van de overledene. Er zijn wel een aantal punten om rekening mee te houden.
Begraven op een natuurbegraafplaats kan alleen als de grafkisten gemaakt zijn van natuurlijke materialen. Dus alle massief houten, ongelakte uitvaartkisten en -manden zijn geschikt voor een natuurbegraafplaats. Ook de in de (golf)kartonnen kist kan men op een natuurbegraafplaats worden begraven. Alle niet-natuurlijke materialen (bijvoorbeeld roestvrijstallen handvatten) moeten voor de uiteindelijke teraardebestelling worden verwijderd.
Niet alle kisten zijn leverbaar in extra lange of extra brede variant. Ditzelfde geldt ook voor de manden.
Hoewel de kartonnen grafkist is goedgekeurd door de Landelijke Vereniging van Crematoria en de Yarden Crematoria, zijn er crematoria die geen overledenen willen cremeren in deze kist.
Tenslotte:
Er is heel veel mogelijk, er zijn kisten in soorten en maten. Zoals hierboven beschreven kunt u ook zelf uw kist maken; let u daarbij wel op de juiste maten.
Uw uitvaartbegeleider kan u ondersteunen in uw zoektocht naar de, voor u, meest geschikte kist, mand of opbaarplank. En is op de hoogte van de mogelijkheden van begraven of cremeren in uw omgeving.