Soms vertellen bloemen wat je zelf niet goed onder woorden kunt brengen. Zeker rondom een moment van overlijden, opbaren en de uitvaart. Welke bloemen kies je, wat zijn de regels.
Er zijn geen strenge regels voor bloemen:
Het gaat bij het geven van bloemen vooral om het gevoel dat je daarbij hebt. Misschien geven ze betekenis aan een herinnering die je hebt, is het wellicht de lievelingskleur of is het juist de lievelingsbloem van de overledene.
De symbolische betekenis van bloemen is aan veranderingen onderhevig. Toch willen we met bloemen ons gevoel duiden. Eigenlijk zeg je dat de bloemen een boodschap overbrengen. Hoe zorg je ervoor dat de juiste boodschap wordt overgebracht? Welke bloem geef je en welke kleur bloem kies je?
De kleur van bloemen en hun betekenis:
Witte bloemen staan voor puur-, rein-, fris-, zuiver-, helderheid en eenvoud. En tevens voor stilte, licht, kalmte, onschuld, natuurlijke liefde, volmaaktheid en vroomheid.
Gele bloemen symboliseren energie, activiteit, groei en kracht. Het past bij een persoon die straalt van vreugde en vrolijkheid. Geel staat ook voor warmte, zon, lente of een nieuw begin.
Oranje bloemen staan voor vrolijkheid, warmte en gezelligheid en optimisme, plezier, kracht, vitaliteit en energie. En tevens voor aandacht, beweging, sportiviteit en feestelijkheid.
Rode bloemen passen bij een actieve, daadkrachtige persoon die van decadentie, stijl en luxe houdt. Deze bloemen horen bij een hartstochtelijke, levenskrachtige en liefdevolle persoonlijkheid.
Een dame die voor roze bloemen kiest, is romantisch, teder, zacht en teer. De kleur past ook bij blijdschap, geboorte en onschuld.
Paarse bloemen stralen waardigheid, voorbereiding en ernst en rouw uit.
De kleur purper staat voor macht, waardigheid en een hogere macht.
Blauw is de Maria-kleur en staat voor onschuld, ruimte en eeuwigheid.
Groen is de verbinding tussen alle kleuren. Het staat voor jong leven en vruchtbaarheid en voor vrede, welvaart en hoop.
Een rouwlint of juist niet:
Vaak worden aan rouwboeketten of rouwstukken linten gemaakt, meestal twee. Het ene lint wordt gebruikt voor de afscheidsboodschap aan de overledene en op het andere lint komen de namen te staan van wie het bloemstuk afkomstig is. Vaak worden deze linten gedrukt door de bloemenleverancier.
Steeds meer zien we echter dat er handgeschreven linten of kaarten aan de rouwstukken worden toegevoegd. Maar ook een geschreven tekst op hout, handgeschept papier of op een schelp of een ander voorwerp die bij de overledene hoort, behoort tot de mogelijkheden. Dit maakt het bloemstuk nog persoonlijker.